© 2015
circuspicolini.be
  Dennis Hartmann
0477 40 10 25
Eefje Truyens
0474 38 26 82
info@picolini.be

circus op school

home wie zijn we? circus op school circus op kamp tentverhuur nieuws contact

Doelgroep

Circus op school is een project voor de ganse basisschool. Zowel gewoon als buitengewoon onderwijs kunnen aan dit project deelnemen. Elke klas, van de jongste kleuters tot de oudste kinderen van de lagere school, tonen elk hun eigen talent in onze circustent.Mogelijk verloop

Het project is een samenwerking met de ganse basisschool waar zowel het circus én de school werken aan een geslaagde voorstelling voor alle betrokkenen.

Dit gebeurt in 6 stappen


STAP 1: Contact met Circus Picolini

De school contacteert Circus Picolini voor het project telefonisch of via mail.

Samen zoeken we naar een geschikte data voor het plaatsvinden van het project.

STAP 2: Afspreken datum voor de eerste kennismaking met de school

Er wordt een datum afgesproken in begin van het schooljaar om een eerste kennismaking te houden met de school over het concrete verloop van het project. Zo kan er rekening gehouden worden met elkaars wensen voor een geslaagd totaalspektakel.


STAP 3: Kennismaking – een eerste animatie en vergadering met het team of werkgroep

Enkele maanden voor de voorstelling komt de circusdirecteur Dennis naar jullie school met een bestelwagen vol circusmateriaal. Tijdens deze kennismaking maken de leerlingen van het 1ste tot en met het 6de leerjaar op een speelse manier kennis met de verschillende circustechnieken.
De kleuters kunnen een kijkje komen nemen naar de circusdirecteur en welke circustechnieken de oudere kinderen krijgen aangeleerd. Na deze kennismakingsles zijn de leerlingen in staat om de verschillende technieken verder in te oefenen onder leiding van de leerkrachten. Hiervoor laten we een basispakket met circusmateriaal achter op school. In die periode oefenen ze de verschillende technieken om dan te kiezen voor één techniek die ze in onze circusvoorstelling willen tonen.
Aaneensluitend wordt er een vergadering gehouden met het team of werkgroep om het project verder te bespreken en alles concreet te maken. Alle praktische zaken worden besproken over het project en het circus.

STAP 4: Trucs voor gevorderden

Dennis van Circus Picolini komt een tweede keer langs. De leerlingen van het 3de t.e.m. het 6de leerjaar zijn intussen klasdoorbrekend ingedeeld in de verschillende circustechnieken. Elke circustechniek krijgt les van Dennis om de moeilijkere trucjes onder de knie te krijgen. Onder leiding van de leerkrachten oefenen ze deze trucjes verder in en maken ze een nummer klaar waar ze hun trucjes in kunnen tonen.

STAP 5: Nummers bekijken

Een week voor het circus arriveert op de school komt Dennis een laatste keer langs om alle nummers te bekijken van de ganse basisschool. Geen paniek, er wordt niets afgekeurd, enkel hier en daar bijgewerkt om een voorstelling te geven die vlot en vlekkeloos verloopt. Samen met de ervaring van leerkrachten en het circus komen we steeds tot prachtige acts.     STAP 6: Het circus komt toe op school

 • Zondag komt het circus toe naar de school met hun circustent en woonwagens.
  De circustent wordt geïnstalleerd en klaargemaakt voor de circusweek.
 • Maandag wordt er samen met de kinderen van het 6de leerjaar de inrichting van de circustent opgezet.
 • Dinsdag en woensdag wordt er geoefend in de tent door de ganse basisschool samen met Eefje en maken ze verder kennis met de circusfamilie Hartmann. Ook krijgen de kinderen via een vertelmoment van Eefje te horen en zien hoe het leven in Circus Picolini aan toe gaat.
 • Op donderdag is het de grote generale repetitie. De kinderen én ook de artiesten van Picolini treden mee op voor de ganse school. Een dag voor en door kinderen!
 • Op vrijdag en/of zaterdag zijn het de circusvoorstellingen waar de ganse school en het circus een hele week naartoe geleefd hebben. Na de laatste voorstelling wordt de circustent terug afgebouwd en op zondag verhuist het circus naar zijn volgende bestemming.


 


Circustechnieken:

 • Jongleren met sjaaltjes en balletjes
 • Diabolo
 • Flowersticks
 • Bordjes
 • Flip'n flyers
 • Evenwicht (rolla rolla, ballopen en tonlopen)
 • Eventueel extra nummers: acrogym/ropeskipping/eenwielers/,… kunnen ook onder leiding van een leerkracht.

  Vraag naar dit extra materiaal aan het circus.

   


Extra praktische informatie:

Elk kind kan actief deelnemen en meespelen in de circuswereld op hun eigen manier, zonder voorafgaande vaardigheid of kennis, ongeacht leeftijd, gestalte, gewicht, geslacht, sociale afkomst of aanleg. Door zijn niet competitief karakter worden er geen leerlingen uitgesloten. Ze kiezen hun eigen activiteit en leren op eigen tempo.

De tent heeft een plaats van 35m op 25m nodig waar de woonwagens kunnen bijstaan met elektriciteits- en watervoorziening. Wij leven met onze circusfamilie mee op jullie school in de woonwagens. De circustent heeft een capaciteit van max. 450 personen op tribune en stoelen. Alle veiligheidsvoorzieningen (noodverlichting, attesten, brandblussers, pictogrammen,…) voor de tent zijn aanwezig.

Voor meer informatie zoals vrije data en prijzen, kan u ons altijd contacteren.Foto's